Models search
Type
All
Model
Игры и игрушки
Книги
Канцелярские товары
Идеи для подарков
Подарочные карты
Produkti bez kategorijas

VALTERS UN RAPA. Agrīno izdevumu kolekcijas izstāde (1912– 1941)

< uz sarakstu

Valters un Rapa” grāmatnīcā no 1. decembra līdz 2024. gada 1. februārim apskatāma izdevniecības agrīno izdevumu kolekcijas izstāde, kurā redzami reti, ilustrēti eksemplāri un populārāki izdevumi no Uģa Rapas privātkolekcijas. Tā tika sākta veidot 2014. gadā un šobrīd kolekcijā glabājas līdz pat 1600 “Valters un Rapa” izdoto grāmatu vienības.

Uzņēmumu ar nosaukumu „A. Valters, J. Rapa un biedri” 1912. gadā dibināja grāmatnieki, izdevēji un domubiedri Artūrs Valters (1870–1924) un Jānis Rapa (1885–1941). No izdevējdarbības sākuma līdz 1940. gadam tika izdotas vairāk nekā 3500 grāmatas aptuveni 11 miljonu lielā tirāžā. Tas bija universāls grāmatniecības uzņēmums ar trim lielām darbības nozarēm – grāmatu izdošanu, grāmatu iespiešanu un grāmatu pārdošanu.

Izstādē ir apskatāmi grāmatu eksemplāri, kas ikdienā glabājas ģimenes privātkolekcijā, atspoguļo izdevniecības vērtības un tradīcijas, kas mainīja grāmatu izdošanas vēsturi Latvijā. “Sākoties padomju varas okupācijai, daudzi no vērtīgajiem izdevumiem tika iznīcināti. Tagad varam teikt, ka tie ir atkal atgriezušies mājās..” komentējot kolekcijas izstādi, saka Uģis Rapa.

Uģa Rapas vectēvs - Jānis Rapa ieguldīja nozīmīgu darbu nacionālās pašapziņas veidošanā, veicinot Latvijas oriģinālliteratūras attīstību, īpašu vērību pievēršot grāmatu mākslinieciskā noformējuma kvalitātei. Pārsvarā visas “Valters un Rapa” grāmatas tika izdotas ar zīmētiem vākiem un melnbaltām vai krāsainām ilustrācijām, kuru autori ir izcilākie Latvijas mākslinieki – Niklāvs Strunke, kurš ir apmēram divsimt vāku ilustrāciju autors, Sigismunds Vidbergs, Voldemārs Tone, Konrāds Ubāns, Oto un Uga Skulmes, Ludolfs Liberts un citi modernisti vai klasiķi.

Jānis Jaunsudrabiņš, komentējot “Valters un Rapa” pirmskara periodu izdevējdarbībā tika minējis: “…katra rakstnieka, bet jo sevišķi katra jauna rakstnieka karstākā vēlēšanās ir – iekļūt šī apgāda autoros.[..] Īsā atzīme „Valters un Rapa” uz vāka vai uz pirmās lapas gaiši pasaka, ka grāmata vērtīga, ka tā nebojās lasītāja literārisko gaumi, ka to var droši pirkt un ieteikt citiem, arī nepazīstot autoru.

Jānis Rapa bija Latvijas pirmās brīvvalsts laikā izcilākais latviešu grāmatizdevējs, Latvijas rakstu un mākslas kameras vicepriekšsēdētājs. Pirmais latviešu grāmatniecības darbinieks ar speciāli iegūtu augstāko izglītību. Arturs Valters bija “Valters un Rapa”  rīkotājdirektors līdz pat mūža pēdējai dienai 1924. gadā.  Vēlāk uzņēmumam pārformējoties par akciju sabiedrību "Valters un Rapa", tas kļuva par pirmo brīvvalsts lielāko grāmatu izdevniecību Baltijā.

Поделиться:

Еще новости

Grāmatu izdevējam Jānim Rapam 139! Читать дальше

Grāmatu izdevējam Jānim Rapam 139!

Grāmatu izdevējam Jānim Rapam 139. Kolāža veidota no vairākiem tūkstošiem Valters & Rapa izdoto grāmatu vākiem Z.Vidiņa filmai par akciju sabiedrību.

Piepildi bērnu grāmatu plauktu! Читать дальше

Piepildi bērnu grāmatu plauktu!

Aprīlī piepildam bērnu grāmatu plauktu! Visu mēnesi krāšņs grāmatu klāsts jaunajiem grāmatmīļiem ar 20% atlaidi!