Models search
Type
All
Model
Games and toys
Books
Stacionery
Gifts & Souvenirs
Gift cards
Produkti bez kategorijas
History and society

Register and shop 20% cheaper

Ārstu māja Mežaparkā: 1939-2021

89,99 €
For registered buyers: 71.99 €
-
+

“Ārstu māja Mežaparkā” ir grāmata, kas papildina un noslēdz dzīvojamās mājas Mežaparkā, Emīla Dārziņa ielā 11, pārbūves procesu. Grāmatas idejas autore ir arhitekte Zaiga Gaile, kuru mājas pārbūves laikā ieinteresējis mājas pirmo saimnieku – ārstu – Lūkinu dzimtas stāsts. Grāmatas autore nāk no dakteru ģimenes, tādēļ interese par ārstu māju un vēlme kā detektīvam izsekot Lūkinu dzimtas stāstam caur mājas arhitektūru, ir likumsakarīga.

227 grāmatas lapaspuses biezo grāmatu veido 13. nodaļas. Tajās aprakstīta un attēlota Ķeizarmeža priekšvēsture un Mežaparka vēsturiskais apbūves process, un kopā ar mākslas vēsturnieku, Emīla Dārziņa ielas iedzīvotāju 40 gadu garumā,  Jāni Borgu tapuši visu 12 Emīla Dārziņa ielas māju apraksti. Ievērojamu grāmatas apjomu aizņem vēstures materiālu apkopojums par Lūkinu dzimtas locekļiem četrās paaudzēs – iekļauti arī kaimiņu un draugu atmiņu stāstījumi, attēli no ģimenes arhīviem. Grāmatā iekļauts arī vēsturiskais mājas projekts un plāni, kā arī atainota jaunā projekta iecere un īstenošana.  Grāmatu papildina Anša Starka fotogrāfijas, caur kurām iespējams ielūkoties atjaunotajā mājā, pirtī un pagalmā, kā arī mājas interjerā, mākslas un priekšmetu kolekcijā. Grāmata sniedz informāciju par visiem procesā iesaistītajiem autoriem un izpildītājiem.

Grāmata ietērpta rudos vākos, kas simboliski ataino veiksmīgāko atradumu mājas pārbūves procesā – rudos ķieģeļus, kas izvēlēts kā piemērotākais materiāls mājai priežu mežā, vienlaikus atsaucoties uz vecās mājas tēlu.

Grāmata sniedz dziļu un daudzpusīgu ieskatu pilsētplānošanā, arhitektoniskajā, vēsturiskajā un humānajā kontekstā, kā tika īstenota Zaigas Gailes vīzija par iespaidīgo ārstu māju. Šis ir stāsts par izvēlēm un izdarītajiem lēmumiem, par cieņpilnu attieksmi pret garīgo un materiālo nospiedumu, ko atstājušas iepriekšējās paaudzes.

 

Grāmatas autore : Zaiga Gaile
Redaktors : Pēteris Bankovskis
Fotogrāfs : Ansis Starks
Grafiskais dizains un sagatavošana tipogrāfijai : Ainars Gaidis

Author Gaile Zaiga
ISBN 9789934236310
Year 2023
Publishing house Zaigas Gailes birojs